Waterontharder kopen

Woon je in een regio waar vrij hard water, dus water met veel kalk uit de kraan stroomt? Dan kan de vraag bovenkomen of het verstandig is om een waterontharder aan te schaffen. Maar is een waterontharder ook daadwerkelijk nuttig in jouw situatie en welk soort waterontharder moet je aanschaffen? Ontdek hier daarom alles over de waterontharder. Meer infor op ccans.be

Is een waterontharder nuttig?

Als je in een gebied woont met een hoge waterhardheid, is de vraag simpel met ja te beantwoorden. Krijg jij reeds zacht water uit je kraan, dan moet je de aanschaf van een waterontharder nog eens overwegen. Het is natuurlijk jammer van het geld om een waterontharder te kopen als dit niet nodig is. Is in jouw regio de waterhardheid 25 fH of meer? Heb je veel last van kalkaanslag op de kranen en smaakt je water niet lekker? Dan zal een waterontharder zeker nuttig kunnen zijn.

Welk soort waterontharder?

Grofweg zijn er twee soorten waterontharders, dit zijn mechanische waterontharders en elektronische waterontharders. Beide types zullen op dezelfde wijze het water ontharden, maar het verschil zit hem vooral in het feit dat of er wel of geen elektriciteit wordt gebruikt en besturingssysteem.

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt niet op elektriciteit, maar op waterdruk. Je betaald hier dus geen elektriciteitskosten voor. Dit kan tevens ook een nadeel zijn, want hij iets minder gebruiksvriendelijk. Zo zal de mechanische waterontharder gaan regenereren na het gebruik van een hoeveelheid water of na een bepaalde periode. Doordat er geen elektronische onderdelen inzitten ben je goedkoper uit met onderhoudskosten en in de aanschaf is dit ook de goedkoopste waterontharder.

Elektronische waterontharder

De elektronische waterontharder werkt wel op elektriciteit en dit heeft dan ook de nodige voordelen. Het gebruiksgemak wordt hiermee verbeterd omdat je veel meer kunt instellen. Zo kun je de tijdstippen voor het regenereren helemaal zelf instellen, waardoor je onnodige spoelingen voorkomt. Je betaald wel elektriciteitskosten, maar je bespaart weer doordat je zuinig kunt regenereren. De aanschafprijs van de elektronische waterontharder ligt wel wat hoger.

Welke waterontharder voor mijn situatie?

Of je een mechanische of een elektronische waterontharder moet kopen is afhankelijk van je leefsituatie. Verbruik je het gehele jaar ongeveer dezelfde hoeveelheid water en heb je een redelijk vastgesteld dagritme? Dan ben je het voordeligst uit met een mechanische waterontharder.

Heb je juist een heel onregelmatig leven, ben je niet veel thuis of krijg je juist regelmatig veel bezoek? Dan is de elektronische waterontharder het beste. Je kunt hem dan geheel naar jouw situatie instellen en daarmee zorgen dat hij niet onnodig gaat regenereren.

De prijs van een waterontharder

De prijs van een waterontharder is vooral afhankelijk van het waterverbruik en het volume wat je waterontharder aan kan. De gemiddelde prijs voor een mechanische waterontharder ligt rond de € 700,- en die van een elektronische waterontharder rond de € 900,-. Dit zijn richtprijzen zonder installatiekosten.

Onderhoudscontract

Er zijn leveranciers die korting op aanschaf van een waterontharder geven als je bij hen ook een onderhoudscontract afneemt. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn. Je bent goedkoper uit en je hebt geen omkijken meer naar het onderhoud van je waterontharder. Sluit je geen onderhoudscontract af, dan ben je gemiddeld voor een onderhoudsbeurt ongeveer € 60,- kwijt.

Het voordeel van een waterontharder kopen

Een waterontharder kopen heeft dus vele voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je af bent van de kalkaanslag op je kranen en muren. Dit scheelt je een hoop poetswerk. Het water zal ook beter smaken en je huishoudelijke apparatuur zal veel langer meegaan. Je zult bovendien kunnen besparen op zeepproducten, zoals wasmiddel, shampoo of afwasmiddel. De producten werken in zacht water veel beter, zodat je minder hoeft te gebruiken.