Voordelen van een waterontharder

Als je kranen regelmatig onder de kalkaanslag zitten, je regelmatig je badkamer moet boenen omdat de douchewanden bedekt zijn met kalkaanslag, of je huishoudelijk apparaten moet je regelmatig ontkalken, dan woon je in een gebied met een hoge waterhardheid. Er komt dan leidingwater uit de kraan waar veel kalk inzit. Dit soort problemen is te voorkomen door een waterontharder te plaatsen. De waterontharder zorgt ervoor dat hard water wat je woning binnenkomt wordt omgezet naar zacht water. Je zult dan veel minder last krijgen van kalkaanslag. Maar een waterontharder heeft nog veel meer voordelen:

Minder stookkosten

Kalk in het leidingwater is altijd slecht voor de leidingen. Kalk heeft de neiging om zich aan de binnenzijde van de leidingen vast te zetten, waardoor leidingen door een ophoping aan kalk verstopt kunnen raken. Hierdoor heb je een rendementsverlies dat kan oplopen tot 20%. Er loopt veel minder water door de leidingen waardoor je ook je radiatoren niet meer goed warm kunt krijgen. Het gevolg hiervan is dat je meer gaat stoken en je energierekening hoger zal zijn. Met een waterontharder is het dus mogelijk om te besparen op je gebruikte energie.

Je hoeft minder zeepproducten te gebruiken

Zeepproducten, zoals wasmiddelen en shampoo werken in hard water veel minder effectief. Je zult daarom al snel meer van deze zeepproducten gebruiken dan eigenlijk nodig is. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, je betaald jaarlijks ook veel meer aan zeepproducten. Een waterontharder kan ervoor zorgen dat je het verbruik van zeepproducten met 25% tot 30% kunt verlagen.

Langere levensduur voor huishoudelijke apparatuur en textiel

Je kent het vast wel als je een hoge waterhardheid hebt: Je moet regelmatig je koffiezetapparaat en waterkoker ontkalken. Maar niet alleen daar gaat kalk inzitten. Ook de wasmachine heeft te lijden onder al die kalk in het water. De levensduur van huishoudelijk apparatuur zal aanzienlijk dalen wanneer er constant veel kalk in achterblijft. Je kunt met een waterontharder ervoor zorgen dat de levensduur van je huishoudelijke apparatuur met 30% wordt verlengd. Kleding was je in je wasmachine. Met veel kalk in het water zal kalk zich in de kleding afzetten, waardoor kleuren vervagen en je textiel veel eerder zal slijten. Met een waterontharder was je in zacht water en kan je kleding langer mee.

Milieuvriendelijk

Minder stoken, minder zeepproducten en een langere levensduur van huishoudelijke apparatuur zorgen ervoor dat een waterontharder ecologisch verantwoord is. Ook als je door het harde water enkel flessenwater drinkt, kun je hier op besparen. Je kunt nadat de waterontharder de water zacht heeft gemaakt weer gewoon leidingwater drinken.

Nadelen

Enkele nadelen heeft een waterontharder ook. Zo zullen veel mensen moeite hebben met de aanschafprijs, wat best hoog kan liggen. Nu hoeft dit niet perse een nadeel te zijn als je de besparingen op bijvoorbeeld energie meeneemt in je kostprijsberekening. De waterontharder zal ook regelmatig bijgevuld moeten worden met regeneratiezout. Dit kan voor sommige mensen een behoorlijke klus zijn, want het zout is te koop in balen van 10 tot 25 kilogram.

Conclusie

Zet je de voor- en nadelen tegen elkaar af, dan zullen er meer voordelen zijn. Je kunt met een waterontharder op sommige punten flink besparen en uiteindelijk is een waterontharder ook beter voor het milieu. De investering in een waterontharder kun je na verloop van tijd terugverdienen en bij nog langer gebruik kun je er zelfs winst mee maken.